Banknyheter

Svenskar litar allt mindre på sina banker, visar en undersökning från YouGov. Men trots sitt missnöje stannar låntagare hos samma stora banker, som i sin tur gör miljardvinster på sina marginaler. 

Svenskar litar inte på bankerna

I förra veckan presenterade Aftonbladet ny statistik rörande konsumenternas förtroende. Enligt en undersökning gjord av YouGov har var tredje svensk liten tillit till sin bank. YouGov är en nätbaserad panel där medlemmar förmedlar sina åsikter via enkäter. 

Undersökningen beställdes av Brocc, en digital marknadsplats med målet att minimera avståndet mellan låntagare och långivare. Företagets vd, Jonathan Klein-Strandberg, kommenterar resultaten i ett pressmeddelande.

– Hade det gällt vilken annan bransch som helst så skulle företag som missköter sitt kundförtroende på det här sättet gått omkull eller tvingats till reformer.

Undersökningen genomfördes i början av 2018 och involverade 1007 intervjuer. De som intervjuades var både män och kvinnor i alla myndiga åldersgrupper.

Trots missnöje stannar låntagare

I en artikel för Svenska Dagbladet kommenterar Håkan Larsson situationen. Han är som boendeekonom på Villaägarna väl insatt i ämnet.

– Det finns ett enormt missnöje med de svenska storbankerna.

Trots det har svenskarna inte allt för bråttom med att byta bank. I undersökningen visade det sig att de tre främsta anledningarna var att ”det saknades bättre alternativ” (12%), ”det är krångligt” (24%) samt ”det är tidskrävande” (17%). Dessa reservationer tycks utnyttjas av storbankerna, berättar Larsson.

Till följd av storbankernas tappade förtroende väljs mindre banker för nya lån, skriver Holmberg. Nischbankerna, som de mindre bankerna ibland kallas, ger ofta betydligt bättre villkor än sina större motståndare. Det sker exempelvis genom bättre bolåneräntor. 

Larsson förklarar varför storbankerna inte känner att de behöver konkurrera med sina räntor på samma sätt.

– Vi har en situation med fyra storbanker som har en nästan kartelliknande prissättning.

Bankernas vinster ökar

– Bankernas marginaler på bolån har mångdubblats. Bolånekunderna betalar mer än de skulle behöva, kommenterar Jacob Eliasson, samhällsekonomisk chef på Villaägarnas Riksförbund till SVT.

Han påpekar vidare att de fyra största bankerna (Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea) har tjänat ungefär 30 miljarder kronor på marginalerna.